UNICEF ostrzega: Miliony dzieci na świecie nie mają pełnowartościowej diety

Jednym z kluczowych momentów w żywieniu dziecka jest przestawienie się na pokarm stały. Niestety, zaledwie co trzecie dziecko na świecie otrzymuje wówczas wystarczająco zróżnicowaną dietę, aby prawidłowo się rozwijać.

 

Według opublikowanego w środę raportu UNICEF „Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life”, dzieci poniżej 2. roku życia nie otrzymują odpowiedniego pożywienia i składników odżywczych. Przez to ich prawidłowy rozwój jest zagrożony.

Autorzy raportu ostrzegają, że wzrost poziomu ubóstwa, nierówności, konfliktów zbrojnych, katastrof naturalnych związanych ze zmianami klimatu i wyzwania zdrowotne takie jak pandemia COVID-19, wpływają na obecny kryzys żywnościowy wśród najmłodszych. Po analizie sytuacji w 91 krajach, autorzy raportu stwierdzają, że tylko połowa dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy otrzymuje codziennie minimalną zalecaną liczbę posiłków.

Niewystarczające spożycie składników odżywczych w pierwszych dwóch latach życia może nieodwracalnie zaszkodzić rozwijającemu się organizmowi dziecka. Edukacja, perspektywy zawodowe i przyszłość najmłodszych są zagrożone. Od wielu lat postęp w dostarczaniu pożywnej i bezpiecznej żywności dla dzieci jest niewielki. Teraz, zakłócenia związane z pandemią COVID-19 mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację, powiedziała Henrietta Fore, Dyrektor Generalna UNICEF.

Pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób, w jaki rodziny karmią swoje dzieci. Na przykład badanie przeprowadzone w gospodarstwach domowych w Dżakarcie wykazało, że połowa rodzin została zmuszona do ograniczenia zakupów pełnowartościowej żywności. W rezultacie, w porównaniu do 2018 r., odsetek dzieci przyjmujących minimalną zalecaną liczbę różnorodnych produktów żywnościowych spadł o 1/3.

Dzieci przez całe życie ponoszą konsekwencje złej diety i praktyk żywieniowych. Niewystarczające spożycie składników odżywczych znajdujących się w warzywach, owocach, jajach, rybach i mięsie, naraża dzieci na częstsze choroby, obniżoną odporność, wyzwania edukacyjne, a nawet śmierć.

Dzieci poniżej 2. roku życia są najbardziej narażone na wszelkie formy niedożywienia – zahamowanie wzrostu, przyrostu masy ciała, niedobory mikroelementów oraz nadwagę i otyłość. UNICEF szacuje, że około 23 mln dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu ma mniej niż dwa lata.

Według raportu, dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy mieszkające na obszarach wiejskich lub w uboższych gospodarstwach domowych są znacznie bardziej narażone na złej jakości dietę w porównaniu z ich bogatszymi rówieśnikami lub tymi mieszkającymi w miastach. Na przykład w 2020 r. odsetek dzieci karmionych minimalną zalecaną liczbą różnorodnych produktów żywnościowych był dwukrotnie wyższy w miastach (39%) niż na wsi (23%).

Zapewnienie każdemu dziecku pożywnej, bezpiecznej i przystępnej cenowo diety, wymaga współpracy rządów państw, darczyńców i organizacji społeczeństwa obywatelskiego w zakresie transformacji systemów żywności, zdrowia i opieki społecznej.

Kluczowe działania obejmują:

• zwiększenie dostępu do pełnowartościowych produktów za przystępną cenę, w tym owoców, warzyw, jajek i ryb, poprzez wspieranie ich produkcji, dystrybucji i sprzedaży;

• wdrożenie krajowych standardów chroniących małe dzieci przed niezdrową i wysoko przetworzoną żywnością oraz zaprzestanie szkodliwych praktyk marketingowych skierowanych do dzieci i rodzin;

• zwiększenie popularności pożywnej i bezpiecznej żywności za pomocą wielu kanałów komunikacji, w tym mediów cyfrowych, aby dotrzeć ze spójnym przekazem do całych rodzin.

Dzieci nie mogą przetrwać ani rozwijać się tylko dzięki kaloriom. Łącząc siły z rządami państw, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim, organizacjami humanitarnymi i rodzinami, możemy zmienić systemy żywnościowe. Zbliżający się szczyt ONZ dotyczący systemów żywnościowych będzie ważną okazją do przygotowania gruntu pod globalny system, który zaspokoi potrzeby wszystkich dzieci, powiedziała Henrietta Fore.