Halloween i Wielkanoc ujawniają dzieci uczulone na orzeszki

Dwa szczyty reakcji anafilaktycznych u dzieci uczulonych na orzechy i orzeszki ziemne to Wielkanoc oraz Halloween – informuje Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) to bardzo nasilona reakcja alergiczna (zwykle z dusznością i spadkiem ciśnienia), która jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Do głównych przyczyn anafilaksji należą uczulenie na leki, pokarmy i jady owadów. Objawy występują już w ciągu minut po narażeniu na czynnik uczulający. Lekiem ratującym życie jest adrenalina.

Kanadyjskie badanie dotyczące związku pomiędzy reakcjami anafilaktycznymi na orzechy i orzeszki ziemne u dzieci a świętami wykazało skokowy wzrost tychże reakcji w Halloween i Wielkanoc. Problem dotyczył głównie dzieci z nierozpoznaną wcześniej alergią.

W badaniu wzięło udział 1390 pacjentów odwiedzających pediatryczne oddziały ratunkowe w kanadyjskich prowincjach Quebec, Ontario, Nowa Fundlandia, Labrador oraz Kolumbia Brytyjska w latach 2011-2020. Mediana wieku pacjentów wynosiła 5,4 roku, a 62 proc. stanowili chłopcy.

Badacze porównali anafilaksję w Halloween, Wielkanoc, Boże Narodzenie, Diwali (hinduistyczne święto światła), Chiński Nowy Rok oraz Id al-Adha (najważniejsze święto muzułmańskie).

W przypadku anafilaksji wywołanej orzeszkami ziemnymi odnotowano 85 proc. wzrost średniej liczby dziennych przypadków podczas Halloween i 60 proc. wzrost w okresie Wielkanocy w porównaniu z resztą roku. W przypadku anafilaksji wywoływanej przez nieznane orzechy nastąpił 70 proc. wzrost podczas Halloween i Wielkanocy w porównaniu z pozostałą częścią roku. Naukowcy nie stwierdzili wzrostu w okresie Bożego Narodzenia, Diwali, Chińskiego Nowego Roku czy Id al-Adha.

„Identyfikacja okresów związanych ze zwiększonym ryzykiem anafilaksji może pomóc zwiększyć świadomość społeczną, wsparcie i czujność – piszą dr Melanie Leung, studentka czwartego roku medycyny na McGill University i dr Moshe Ben-Shoshan z Centrum Zdrowia McGill University w Montrealu. – Te informacje pozwoliłyby określić najlepszy czas na publiczne kampanie uświadamiające, aby zapobiegać reakcjom alergicznym”.

Jak piszą autorzy, różnica w występowaniu anafilaksji w okresie świątecznym mogła wynikać z otoczenia społecznego, w jakim odbywa się każde święto. Podczas Halloween i Wielkanocy dzieci często otrzymują cukierki i inne smakołyki od osób, które mogą nie zdawać sobie sprawy z ich alergii. Brak takiej korelacji w wypadku Bożego Narodzenia może wynikać z tego, że Boże Narodzenie jest bardziej intymnym świętem wśród członków rodziny i bliskich przyjaciół, którzy są bardziej czujni jeśli chodzi o narażenie na alergeny.

Pewną rolę mogą odgrywać również kanadyjskie przepisy dotyczące etykiet – cukierki i przekąski zwolnione z wymogu umieszczania na etykiecie wykazu składników, są popularne w Halloween i Wielkanoc. (PAP)