Zdrowa dieta może zmniejszać liczbę objawów poprzedzających chorobę Parkinsona
Jedzenie warzyw i orzechów, głównie w średnim wieku, może zmniejszyć liczbę objawów poprzedzających chorobę Parkinsona – wynika z badań naukowców American Academy of Neurology, o których pisze pismo Neurology.
Spożywanie większej ilości warzyw, orzechów, roślin strączkowych, a także picie umiarkowanej ilości alkoholu, wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia objawów poprzedzających chorobę Parkinsona – odkryli naukowcy po przeanalizowaniu poszczególnych grup badanych. Za umiarkowane spożycie alkoholu uznano nie więcej niż jeden drink dziennie dla kobiet i nie więcej niż dwa drinki dziennie dla mężczyzn.
W badaniu, począwszy od roku 1980, wzięło udział ponad 47 tys. osób w średnim wieku, które co 4 lata były pytane o dietę. Badani byli na diecie podobnej do śródziemnomorskiej, ale obejmującej jedynie produkty pełnoziarniste i nie uwzględniającej produktów mlecznych lub zgodnej z zasadami Alternative Healthy Eating Index. W obu dietach zalecane jest spożywanie owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych, odradzane zaś spożywanie czerwonego mięsa. Osoby badane podzielono na 5 grup, zależnie od tego jak rygorystycznie przestrzegały diety.
W 2012 roku zapytano badanych, czy występują u nich dwa schorzenia, charakterystyczne dla osób, u których później zdiagnozowano chorobę Parkinsona. Chodziło o zaparcia i tzw. zaburzenia zachowania w czasie snu REM, objawiające się złożoną aktywnością ruchową podczas snu. W latach 2014-2015 – 17,4 tys. uczestników zapytano o pięć dodatkowych objawów, mogących poprzedzać chorobę Parkinsona: utratę węchu, zaburzenia widzenia kolorów, nadmierną senność w ciągu dnia, ból fizyczny i depresję.
Badanie wykazało, że u osób rygorystycznie przestrzegających diety, rzadziej występowały trzy lub więcej objawy poprzedzające chorobę Parkinsona, niż u osób, które przestrzegały jej częściowo. Osoby z grupy o wysokim przestrzeganiu diety śródziemnomorskiej miały o 33 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia objawów, niż osoby z grupy o niskim poziomie jej przestrzegania.
Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, zazwyczaj mają trudności motoryczne, ale zanim one wystąpią, już nawet 10 lat wcześniej pojawiają się inne, m.in. zaparcia, senność w ciągu dnia i objawy depresji. Nowe badanie sugeruje, że zdrowa dieta w średnim wieku może wiązać się z wystąpieniem tych objawów w mniejszej ilości.
“Mimo, iż badanie nie wskazuje przyczyny ani skutku, z pewnością dostarcza jeszcze jednego powodu, dla którego warto spożywać więcej warzyw, orzechów i roślin strączkowych” – mówi autorka badania, dr Samantha Molsberry z Harvard University w Bostonie. “Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy zdrowa dieta może opóźnić, lub nawet zapobiec rozwojowi choroby Parkinsona u osób, u których występują objawy poprzedzające” – dodaje.