“Są miejsca, w których można podzielić się nadmiarem żywności”. Warto skorzystać z jadłodzielni
Co roku na święta Bożego Narodzenia gromadzimy ogromne zapasy żywności. Później okazuje się, że lodówki są przepełnione, a my sami nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Remedium na niemarnowanie jedzenia są jadłodzielnie, funkcjonujące na terenie całego kraju. To najczęściej szafy z lodówkami, w których można podzielić się z jedzeniem.
Święta powoli dobiegają końca, ale w wielu domach lodówki nadal pękają w szwach. Każdego roku popełniamy ten sam błąd i gotujemy za dużo. Receptą na niemarnowanie żywności są lodówki społeczne, które funkcjonują na terenie całego kraju. Trzy takie jadłodzielnie od 3 lat funkcjonują na terenie Swarzędza (woj. wielkopolskie).
– Są to miejsca, w których można podzielić się nadmiarem żywności, jaką posiadamy w domu. To szafy z lodówkami, przystosowane do przechowywania produktów żywnościowych. Na terenie Swarzędza występują w trzech różnych lokalizacjach, także z łatwością można do nich dotrzeć, zostawić np. słoik zupy, który nam został z poprzedniego dnia – mówi Agnieszka Maciejowicz, dyrektorka Ośrodka Pomocy Społecznej w Swarzędzu.
Produkty można zostawiać i zabierać 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Nadmiarowym jedzeniem warto dzielić się jednak nie tylko od święta, ale również w pozostałe dni w roku. Szacuje się bowiem, że Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności.