Piwo z XIX w. w Nowym Jorku. Piwowarzy wydobyli trunek z dna oceanu i odtworzyli jego historyczny smak

Nowojorski browar opracował piwo na bazie receptury z XIX w. Napój ma być kopią trunku wydobytego z wraku brytyjskiego statku SS Oregon, który zatonął w 1886 r. u wybrzeża Long Island.

To daje nam możliwość cofnąć się w czasie i umożliwić ludziom spróbowanie, co wówczas ludzie mogli pić na tym statku

deklaruje James Adams, właściciel browaru.

Piwowar podkreśla, że w XIX w. większość piw sprzedawano w beczkach, ponieważ butelki były produkowane ręcznie.

Zatem wszystko, co trafiało do tak kosztownych butelek, było wyjątkowe

zapewnia Adams.

Długie dekady na dnie oceanu nie doprowadziły jednak do rozcieńczenia trunku i inspirowany nim napój ma 7 proc. alkoholu. Piwo na bazie XIX-wiecznego trunku należy do gatunku Pale Ale i nosi nazwę The Deep Ascent (ang. Głębokie Wzniesienie). Według twórcy, ma owocowy smak z delikatną słoną nutą.