CiekawostkiParówka po poznańsku? Poznańscy naukowcy stworzyli zamienniki mięsa z… ziemniaków

Parówka po poznańsku? Poznańscy naukowcy stworzyli zamienniki mięsa z… ziemniaków

To najbardziej poznański pomysł, na jaki można było wpaść. Poznańscy naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali parówkę z… ziemniaka.

Parówka po poznańsku? Poznańscy naukowcy stworzyli zamienniki mięsa z… ziemniaków

O nietypowym projekcie mówił w Radiu Poznań dr hab. Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznańscy naukowcy w ramach swoich badań stworzyli zamienniki mięsa z.. ziemniaków.

Jak podkreślił profesor, w przeciwieństwie do innych, bardziej powszechnych zamienników, produkty z ziemniaka mogą mieć wysokie wartości odżywcze i dobry smak. Wykorzystano trudne w obróbce białko warzywa, a dla zmiany smaku wymieszano jeszcze kilka innych.

Dobrano także odpowiednie kwasy tłuszczowe uwzględniając zalecenia dietetyczne dla klimatu środkowoeuropejskiego. W ten sposób powstały: parówka, burger i gyros z ziemniaka. Zdaniem testujących smak, smakują jak mięso.

W wywiadzie profesor wyjaśnił, że parówka ma formę „hotdogową”. Ma różowy kolor i wygląda jak parówka stosowana do hot dogów.

Naukowcy tworzą obecnie publikacje naukowe na temat wartości zdrowotnych przygotowanych przez siebie produktów. Jednocześnie prowadzone są już rozmowy z firmami, które mogłyby być zainteresowane sprzedażą takich produktów.

Zamienniki mięsa powstały w ramach kilkuletniej pracy naukowców w ramach grantu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, o wartości półtora miliona złotych.

Wybrane dla Ciebie