Polska„Kłopot może spowodować krwisty stek”. Dietetyk ostrzega przed konsekwencjami jedzenia mięsa chorych krów

„Kłopot może spowodować krwisty stek”. Dietetyk ostrzega przed konsekwencjami jedzenia mięsa chorych krów

Spożycie takiego mięsa może być szkodliwe – ostrzegła dietetyczka Karolina Kuźbicka, odnosząc się do reportażu „Superwizjera” o nielegalnym uboju chorych krów. Specjalistka przyznała, że takie mięso może zawierać bakterie czy różne toksyny.

„Kłopot może spowodować krwisty stek”. Dietetyk ostrzega przed konsekwencjami jedzenia mięsa chorych krów

Największe ryzyko będzie, jak zjemy mięso bez obróbki termicznej czy po krótkotrwałej obróbce. Kłopot może być, jak zjemy jakiś stek krwisty czy carpaccio z wołowiny - przestrzega Kuźbicka.

Spożycie takiego mięsa może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, jak wymioty, biegunki, nudności czy ostre bóle brzucha.

Wybrane dla Ciebie