Posłowie Lewicy chcą zwiększenia wydatków na posiłki w szkołach i szpitalach

Do sejmu wpłynął projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zmiany dotyczą poprawy standardu wyżywienia w placówkach edukacyjnych oraz zakładach opieki zdrowotnej. Projekt zgłosiła grupa posłów Lewicy.

Posłowie Lewicy złożyli projekt zmiany przepisów w zakresie ustawowego określenia minimalnego dziennego kosztu posiłków i napojów na osobę w placówkach edukacyjnych, zakładach opieki zdrowotnej oraz innych podmiotach prowadzących żywienie zbiorowe typu zamkniętego.

Posłowie proponują, by minimalny dzienny koszt posiłków i napojów na osobę nie mógł być niższy niż 120 proc. minimalnej stawki godzinowej brutto ustalanej na podstawie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. 

Posłowie szacują, że w przypadku szkół koszt przygotowania posiłków wynosić ok. 3,15 mld zł, biorąc pod uwagę posiłki dla ok. 60 proc. z 4,9 mln uczniów w czasie roku szkolnego trwającego ok. 210 dni. Wydatki te mają być pokryte z części oświatowej subwencji ogólnej.

Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

Projekt nowelizacji ustawy o płacach w ochronie zdrowia wraca do komisji

W placówkach medycznych, zdaniem posłów, koszty wzrosną o ok. 900 mln zł rocznie i mają być sfinansowane z „budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia w ramach zwiększenia finansowania ochrony zdrowia na podstawie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych”.

Dla pozostałych placówek działających na podstawie ustawy o pomocy społecznej wzrost kosztów szacowany jest na ok. 253 mln zł rocznie i ma być poniesiony przez organy prowadzące.

Zdaniem autorów projektu proponowane przepisy wychodzą naprzeciw podstawowym oczekiwaniom obywateli związanymi ze służbą ochrony zdrowia. „Wprowadzenie minimalnych kwot wyżywienia pacjentów w efekcie spowoduje zmniejszenie nakładu finansowego na leczenie i opiekę nad pacjentami dotkniętymi niedożywieniem” – czytamy w uzasadnieniu do projektu.

Autorzy projektu nowelizacji w uzasadnieniu powołują się na raport  NIK, w którym Izba poinformowała, że  średni dzienny koszt wyżywienia w kontrolowanych szpitalach w latach 2015-2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł, natomiast w placówkach z własną kuchnią  średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił od 3,70 zł do 8,46 zł dziennie.

Według posłów w wyniku wejścia w życie nowych przepisów poprawie ulegnie standard wyżywienia w zakładach opieki zdrowotnej, szkołach, placówkach oświatowych i innych podmiotach prowadzących żywienie zbiorowe typu zamkniętego. 

„Skutkiem poprawy standardu w tym zakresie będzie lepsza dieta pacjentów, uczniów i innych osób korzystających z żywienia zbiorowego typu zamkniętego, a co za tym idzie – w wielu przypadkach poprawa stanu zdrowia” – podkreślają posłowie.

Projekt nowelizacji ustawy został skierowany do Biura Legislacyjnego Kancelarii Sejmu i Biura Analiz Sejmowych.