PolskaPoznańscy cukiernicy już mają certyfikaty. Szykują się do wypieku rogali świętomarcińskich

Poznańscy cukiernicy już mają certyfikaty. Szykują się do wypieku rogali świętomarcińskich

Mieszkańcy Wielkopolski każdego roku w listopadzie jedzą tony rogali świętomarcińskich. Tradycja wypiekania i jedzenia sławnych rogali sięga 1891 roku. Poznańskim cukiernikom zostały już przyznane certyfikaty. Rogal wypiekany w wyróżnionych miejscach musi być wykonany według specjalnej receptury.

Poznańscy cukiernicy już mają certyfikaty. Szykują się do wypieku rogali świętomarcińskich

To rogal z ciasta półfrancuskiego, no i oczywiście masa makowa z białego maku - zdradza tajniki receptury cukiernik Marian Weber.|
Dużo pracy, dużo. Bakalie trzeba przewałkować kilka razy. Trochę pracy przy tym jest

przyznaje inny cukiernik, Piotr Łakomy.
|

To najsłodsza wizytówka miasta

mówi wiceprezydent Poznania Jędrzej Solarski.

Po raz pierwszy certyfikaty rozdano 12 lat temu. Od 2008 roku rogal świętomarciński jest “Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. Oryginalne rogale można kupić w 105 miejscach.

Wybrane dla Ciebie