Ostrzeżenie zostało opublikowane 31 maja na stronie internetowej i w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd. Dotyczyło stwierdzenia Salmonelli Enteritidis na skorupkach “Jaj Królewskich” oraz “Mazowieckich Jaj”. Po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego ustalono, że tylko “Jaja Królewskie” są objęte wycofaniem i ostrzeżeniem.
Salmonella to bakteria, której spożycie surowych lub niewłaściwie obrabianych termicznie produktów, a także przeniesienie jej z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do wystąpienia zakażenia u człowieka. Konkretnie może to prowadzić do salmonellozy, której objawami są m.in. biegunka, bóle brzucha i wymioty.
Ostrzeżenie GIS dotyczy konkretnej partii produktów. Chodzi o “Jaja Królewskie” klasy A o wadze powyżej 60 g, jaja różnej wielkości, których termin spożycia to 18.06.2023, oraz skorupki z kodem 3PL14371391. Producentem tych jaj jest Firma Handlowa “KOKO” Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński z siedzibą w Straszewach 28, 09-304 Lubowidz. Firma ta podjęła działania w celu wycofania skażonych jaj z rynku i przekazania ich do utylizacji.
Warto podkreślić, że badania urzędowe przeprowadzone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie nie wykazały obecności Salmonella spp. na fermie o numerze identyfikacyjnym 14371391, która podlega programowi zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus na lata 2023-2025. Informację tę podał sam GIS.
Salmonella jest jednym z głównych czynników powodujących zakażenia przewodu pokarmowego bakteryjnego pochodzenia w Polsce. Najczęściej dochodzi do zakażeń drogą pokarmową, poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności.