Nowatorskie ekosztućce powstają na Politechnice Gdańskiej. Są tańsze od plastikowych odpowiedników

Pierwsze ekosztućce powstały na Politechnice Gdańskiej. Zamiast tworzyw sztucznych do ich produkcji wykorzystuje się, między innymi ziemniaki i kukurydzę. Dzięki temu można zastąpić plastikowe jednorazówki, które zaśmiecają środowisko.
Ekologiczna zastawa z pozoru wygląda jak większość jednorazówek, jednak jest znacznie bardziej bezpieczna dla natury. Sztućce mogą być kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji. Ekologiczne widelce, łyżki i talerze w produkcji są tańsze od swoich plastikowych odpowiedników.

Taka kompozycja zawiera skrobię ziemniaczaną oraz granulat pochodzący ze skrobi kukurydzianej

wyjaśniła Helena Janik z Politechniki Gdańskiej.

Jesteśmy w trakcie poszukiwania partnera biznesowego, który pomoże we wprowadzeniu produktu na rynek. Jesteśmy po testach przemysłowych

powiedział Maciej Sienkiewicz z Politechniki Gdańskiej.