Jakie okapy wybrać do małej gastronomii?

Prowadząc małą gastronomię, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że każdy element ma znaczenie i przekłada się na ostateczny sukces. Także pozornie nieznaczący. Tak właśnie jest w przypadku okapów, które nie zawsze muszą być takie same w całej gastronomii. Jaki wybrać i skąd wiedzieć, że ten model jest lepszy niż inne?

Rodzaje okapów

Właściciele gastronomii doskonale wiedzą, jak ważnym narzędziem pracy jest okap. To kluczowe urządzenie, które pozwala pozbyć się niechcianych zapachów oraz sprawia, że nie tylko w kuchni pracuje się lepiej, ale także zapach nie przedostaje się na salę. A przy małej gastronomii jest to niezwykle ważne.

Oczywiście podstawowy podział to okapy gastronomiczne przyścienne oraz centralne, ale to zależy od ukształtowania kuchni. Podobnie jak kształt okapów, bowiem zależą one od tego, czy kuchnia jest przystosowana do danego rodzaju. Jednak przy wyborze okapu kuchennego do małej gastronomii, warto zwrócić uwagę na sposób jego pracy:

  • Okap kompensacyjny nawiewa powietrze do pomieszczenia silnie je filtrując;
  • Okap indukcyjny nawiewa powietrzę tylko na filtr, nie wymieniając go w pomieszczeniu;
  • Okap kompensacyjno-indukcyjny nawiewa oba strumienie na raz. Polecany dla dużych kuchni.

Wyłapujący czy wymieniający?

Przy małej gastronomii należy postawić na taki okap, który nie tylko będzie wyłapywał tłuszcz, wilgoć i wiele innych związków, ale także będzie wymieniał powietrze w pomieszczeniu. Pozwoli to uniknąć wydostawania się zapachów na salę i sprawi, że okap kuchenny do małej gastronomii będzie lepiej funkcjonował. Zapewni przede wszystkim komfort pracy, bowiem będzie dopasowany do działań, jakie są w kuchni wykonywane.

Jakie piece, takie okapy

Warto zadbać o odprowadzanie zapachów, ale nie ma sensu tego robić w oderwaniu od sposobu funkcjonowania kuchni. Przede wszystkim chodzi bowiem o dostosowanie okapu kuchennego do małej gastronomii do kuchenek. Okapy muszą być właściwie zamontowane, ale nie muszą mieć wszystkich tych funkcji, które sprawdzają się w wielkich kuchniach. Co ważne, okap nie może być zbyt mocny, aby umożliwiał naturalne pozbywanie się zapachów czy drobinek tłuszczu. Co ważne, zupełnie inne urządzenia stosuje się do otwartych kuchni niż do zamkniętych. Warto to wziąć pod uwagę.

Dlatego podstawowa rada dla wszystkich właścicieli małych gastronomii jest prosta – wybierajcie okapy ze stali nierdzewnej, dopasowany kształtem do kuchni oraz sposobem działania do jej funkcjonowania. Nie ma uniwersalnych okapów. Warto postawić na jakość, której potrzebujesz.