Alkohol z drewna

Naukowcy z Japońskiego Instytutu Leśnictwa i Badań nad Produktami Leśnymiopracowali napój alkoholowy zrobiony na bazie drewna. 

Aby wyprodukować ten alkohol najpierw należy przerobić drewno na kremową pastę, następnie dodaje się drożdże i enzymy. Temperatury podczas procesu fermentacji i obróbki nie są zbyt wysokie dzięki czemu udaje się zachować specyficzny smak poszczególnych gatunków drewna. Dotąd zrobiono takie trunki z cedru, brzozy i wiśni. Z 4 kilogramów cedru uzyskano 3,8 litra napoju o zawartości alkoholu około 15%. Alkohol z drewna ma trafić na sklepowe półki w ciągu 3 lat. 

Myśleliśmy, że interesująco byłoby pokazać, że alkohol można wyprodukować z czegoś znajdującego się w otoczeniu, np. drzew. To projekt inspirowany marzeniami. W Japonii jest dużo drzew, mamy więc nadzieję, że ludzie będą się cieszyć drzewnymi trunkami z poszczególnych regionów.

Kengo Magara