ŁódźRestauracje redukują personel, oszczędzają energię, ale są bezsilne wobec wzrostu cen produktów do przygotowania dań
Restauracje redukują personel, oszczędzają energię, ale są bezsilne wobec wzrostu cen produktów do przygotowania dań
Starają się znacząco nie podnosić cen, oszczędzają jak mogą prąd i gaz, ograniczają godziny pracy a nawet z ciężkim sercem zwalniają część personelu, ale to nie wystarcza: właściciele restauracji muszą przecież kupować produkty do przygotowania dań, a tymczasem w cenach żywności kumuluje się wzrost kosztów energii, paliw, nawozów i siły roboczej.
Wiele restauracji, którym udało się jakoś przetrwać covidowe lockdowny, staje dziś po raz kolejny w ciągu trzech lat na krawędzi bankructwa. Tymczasem na ekonomicznym horyzoncie nie widać poprawy, a w kieszeniach klientów też z każdym miesiącem mniej…