Dlaczego żywność drożeje?

W ostatnim czasie wzrosły nie tylko nasze pensje, ale i ceny żywności. Można się tutaj słusznie doszukiwać powiązań. Jednak na ceny żywności wpływa jeszcze wiele innych czynników. O tym, co zadecydowało o obecnych cenach żywności opowiada dziennikarka Katarzyna Karpa-Świderek. Czy według ekspertów możemy się spodziewać, że ceny w najbliższym czasie spadną?

Polacy nie są zadowoleni z ostatnich cen żywności. Rożne rodzaje owoców tego lata było znacznie droższe niż zazwyczaj. Jak wyjaśnia dziennikarka, przyczyną były wiosenne przymrozki. Wiele owoców zmarzło, przez co jest teraz ich na rynku mniej, a to przekłada się na ceny.

Także wzrost naszych wynagrodzeń wpływa na ceny produktów w sklepach. Zarabiając więcej, mamy tendencję do wydawania więcej. Handel widzi w tym swoją szansę i zmienia ceny produktów. Z rosnącym zapotrzebowaniem na produkty rosną też koszty produkcji, które nie pozostają bez znaczenia przy finalnej cenie produktu.

Inną przyczyną rosnących cen produktów mogą być też trendy żywieniowe. Katarzyna Karpa-Świderek podaje tutaj przykład masła. Niegdyś masło było uważane za niezdrowe, więc jego cena była niższa. Obecnie trendy się zmieniają wskazując, że masło jest jednak zdrowe. Ludzie więc coraz częściej po nie sięgają i jednocześnie – coraz więcej za nie płacą.