“Brzydkie” owoce i warzywa coraz popularniejsze w Hiszpanii i Portugalii
Są niewymiarowe, czasem niekształtne, mają skazę i wyglądają “brzydko” – właśnie takich owoców nie chcą akceptować sklepy i markety w Portugalii i Hiszpanii. Tymczasem, właśnie one coraz częściej wybierane są przez przedsiębiorców, którzy chętnie odkupują “brzydkie” owoce i warzywa od wytwórców. W ten sposób, co roku udaje im “uratować” kilka ton żywności przed zmarnowaniem.
W Portugalii powstała nawet Fruta Feia, która oznacza dosłownie “brzydki owoc”. To lizbońska spółdzielnia, która skupuje od rodzimych rolników produkty, których z uwagi na wygląd nie przyjmują tradycyjne sklepy i supermarkety. To jeden z największych podmiotów handlujących niewymiarowymi owocami i warzywami w Portugalii.
Przedsiębiorcy tłumaczą, że chcą w ten sposób nie tylko dać zarobić wytwórcom, ale także uchronić Hiszpanię i Portugalię przed ogromnym marnowaniem żywności. Fruta Feia istnieje już 6 lat i jak szacuje dyrekcja, od tej pory udało jej się uratować od wyrzucenia ponad 1500 ton żywności.
Trend staje się coraz popularniejszy w obu krajach, przede wszystkim z uwagi na zainteresowanie samych Portugalczyków i Hiszpanów, dla których marnowanie żywności jest bardzo dużym problemem. Pomaga także moda na produkty naturalne – te “brzydkie” uważane są za zdrowsze.