Festiwal Pierogów Świata w Pałacu Kultury i Nauki

Tradycyjne i nowoczesne, na słodko i na słono – w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie można było spróbować najróżniejszych rodzajów pierogów z całego świata. Fesitwal przyciągnął tłumy warszawiaków i turystów.

Było w nich wszystko – owoce, warzywa, mięso, grzyby, ser, ziemniaki. Przygotowane z różnych rodzajów mąk, według różnych receptur, z dodatkami charakterystycznymi dla różnych regionów świata, zawijane na kilka sposobów.

Pierogi stały się głównym tematem dnia podczas Festiwalu Pierogów Świata. Chętnych, by spróbować najróżniejsze rodzaje nie brakowało, choć jak mówią organizatorzy, największym powodzeniem cieszyły się te tradycyjne – polskie.

Dania podawane były w różny sposób – na słodko, słono, kwaśno, ostro, smażone, pieczone lub gotowane. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, także ci, którzy nie tolerują np. glutenu.