Chcesz mieć dobry wzrok? Jedz kalarepę!

To zawarta w niej luteina czyni kalarepę tak pożądaną w menu niedowidzących i tych, którzy chcą mieć sokoli wzrok. Nie do przecenienia latem, wziąwszy pod uwagę to, że chroni też przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ale to nie są wszystkie zalety tego warzywa.

Kalarepa to bliska kuzynka kapusty, brokułów i kalafiora. W przypadku tego warzywa można jeść zarówno bulwę, jak też łodygę i liście. Jest chrupiąca i ma słodko-ostrawy smak. Przed spożyciem trzeba ją obrać ze skórki. Można jeść ją solo albo dodać do surówki. Kalarepa jest niskokaloryczna, a do tego stanowi skarbnicę składników odżywczych.

Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości tego warzywa, w słoneczne dni szczególnie warte podkreślenia jest to, że kalarepa jest źródłem luteiny. Ta substancja ma ogromne znaczenie dla ostrości naszego wzroku. Chroni też oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

Inną korzyścią, jaka wyniknie z regularnego jedzenia kalarepy jest to, że zapobiega rozwojowi bakterii helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawarte w niej związki siarkowe wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze.

Liście kalarepy bardzo bogate w żelazo, zalecane są w diecie osób zmagających się z anemią. Na to warzywo łaskawym okiem spojrzeć też powinny osoby odchudzające się, a to za sprawą błonnika i te, które cierpią na nadciśnienie (zawiera potas, który reguluje ciśnienie). Kalarepa polecana jest też na wzmocnienie włosów, paznokci i skóry. (PAP Life)