Kalarepa to bliska kuzynka kapusty, brokułów i kalafiora. W przypadku tego warzywa można jeść zarówno bulwę, jak też łodygę i liście. Jest chrupiąca i ma słodko-ostrawy smak. Przed spożyciem trzeba ją obrać ze skórki. Można jeść ją solo albo dodać do surówki. Kalarepa jest niskokaloryczna, a do tego stanowi skarbnicę składników odżywczych.
Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości tego warzywa, w słoneczne dni szczególnie warte podkreślenia jest to, że kalarepa jest źródłem luteiny. Ta substancja ma ogromne znaczenie dla ostrości naszego wzroku. Chroni też oko przed promieniowaniem UVA i UVB.
Inną korzyścią, jaka wyniknie z regularnego jedzenia kalarepy jest to, że zapobiega rozwojowi bakterii helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawarte w niej związki siarkowe wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze.
Liście kalarepy bardzo bogate w żelazo, zalecane są w diecie osób zmagających się z anemią. Na to warzywo łaskawym okiem spojrzeć też powinny osoby odchudzające się, a to za sprawą błonnika i te, które cierpią na nadciśnienie (zawiera potas, który reguluje ciśnienie). Kalarepa polecana jest też na wzmocnienie włosów, paznokci i skóry. (PAP Life)