Makaroniarnia z Ludwina pozyskała już ponad 35 mln złotych z Funduszy Europejskich
Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK z Ludwina skorzystała kilka razy ze wsparcia w ramach dofinansowania z Funduszy Europejskich z Programu Polska Wschodnia (POPW) oraz Programu Inteligentny Rozwój (POIR).
Dzięki pozyskaniu ponad 35 mln złotych rodzinna firma z Lubelszczyzny stała się czołowym producentem makaronów jajecznych w Polsce.
Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK z Ludwina to rodzinna firma położona na pojezierzu łęczyńsko-włodawskim niedaleko Lublina. POL-MAK jest czołowym – pod względem wielkości sprzedaży pod własną marką – producentem makaronów jajecznych w Polsce.
Specjalnością POL-MAK są makarony jajeczne serii „Tradycyjny z Ludwina”, które od ponad 25 lat powstają według starych, rodzinnych przepisów. Firma ma w ofercie zarówno makarony tworzone tradycyjnie, z ciasta wałkowanego i krojonego nożami, jak również nowoczesne, nietypowe kształty.
Makaroniarnia powstała w 1995 roku jako jednoosobowa firma założona przez prezesa Grzegorza Polaka. Innowacyjne pomysły pierwszego szefa znacząco rozwinęły wytwórnię makaronów. Już w 1998 roku wybudowano i oddano do użytku nowy zakład produkcyjny, który zwiększył kilkakrotnie produkcję i pozwolił na sukcesywne wprowadzenie nowych rodzajów makaronów.
POL-MAK na początku produkował około 300 kg makaronów dziennie, dziś wytwarza już ok. 60 ton. Rodzinna firma przekształciła się w prężnie rozwijające się przedsiębiorstwo, które zatrudnia ponad 130 osób, sprzedaje produkty na terenie całej Polski, a także eksportuje je do wielu krajów na kilku kontynentach. Od roku 2003 firma ma wdrożony system HACCP, a od 2009 certyfikowany System Zarządzania Jakością ISO 9001. W 2016 r. uzyskała międzynarodowy certyfikat IFS.
Firma realizowała projekty w ramach następujących naborów: „Bony na innowacje dla MŚP” oraz „Badania na rynek” z Programu Inteligentny Rozwój (POIR), a także „Wzór na konkurencję” i „Internacjonalizacja MŚP” z Programu Polska Wschodnia (POPW).