Jogurt i błonnik chronią przed rakiem płuc
Osoby jedzące najwięcej jogurtów i błonnika są o 33 proc. mniej zagrożone chorobą, niż jedzące najmniej. Prawdopodobnie wynika to z oddziaływania tych składników na jelitowy mikrobiom. To, że dieta bogata w błonnik i jogurty chroni przed chorobami serca i rakiem układu pokarmowego, jest już udokumentowane. Teraz jednak naukowcy z Vanderbilt University Medical Center donoszą o kolejnej korzyści płynącej z konsumpcji tych składników.
Autorzy pracy opublikowanej w piśmie “JAMA Oncology” przeanalizowali badania obejmujące łącznie 1,4 mln dorosłych mieszkańców USA, Europy i Azji. Ich wyniki wskazują, że błonnik i jogurty chronią także przed rakiem płuc.
Naukowcy podzielili uczestników badań na pięć grup, według spożycia tych pokarmów – od jedzących najwięcej jogurtów i błonnika, do jedzących najmniej. Osoby o najwyższej konsumpcji były o 33 proc. mniej zagrożone nowotworami płuc niż te, o najniższej.
“Ta odwrotna zależność była silna i jednolicie obserwowana wśród obecnych i byłych palaczy, a także osób niepalących, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet oraz u osób o różnym pochodzeniu” – opowiada ekspertka.
Według specjalistki zauważone korzyści mogą wynikać z prebiotycznego i probiotycznego działania sprawdzanych składników. Pierwszy mechanizm polega na wspieraniu dobroczynnych bakterii przez niektóre niestrawne substancje. Drugi – na dostarczaniu organizmowi korzystnych mikrobów.