“Bób — prosta roślina o wielu właściwościach “
Rośliny strączkowe często zapominane są w naszej codziennej diecie. Powinny jednak stać się nieodłączną jej częścią, ponieważ posiadają wiele wartości odżywczych. Dobrym przykładem takiej rośliny jest bób.
Mimo że coraz częściej widujemy go na sklepowych półkach, przeważnie zostaje on przez nas pominięty. Zawiera on dużą ilość białka, dlatego może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jednak jak taki bób przyrządzić? Co dokładnie da nam jego wprowadzenie do codziennej diety? I w końcu, czy możemy jeść do podczas odchudzania? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, zapoznaj się z tym artykułem.
Jakie właściwości lecznicze posiada bób?
Bób ma wiele właściwości prozdrowotnych. Ponadto nadaje się jednakowo jako składnik dania głównego oraz jako przekąska.
- usprawnia pracę układu krążenia
- pomaga w leczeniu anemii
- poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona
- zmniejsza poziom złego cholesterolu
- reguluje ciśnienie krwi
- daje długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu chęć podjadania jest mniejsza
- wspiera proces odchudzania
Przyjrzyjmy się teraz niektórym tym właściwością z bliska.
- Bób zawiera białko, które jest idealnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Dlatego doskonale nada się dla diety osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się właśnie w mięsie. Ponadto zawartość sodu w bobie jest bardzo niska, zaś bogaty jest w potas i błonnik, co sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i w skutku regulacji ciśnienia. Osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny spożywać maksymalnie 1200 mg sodu w ciągu dnia, to znacznie mniej niż w przypadku zdrowych osób.
- Bób pomaga w leczeniu anemii, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego (który jest niezbędny do produkcji krwinek czerwonych). Wprowadzając tę roślinę do swojej diety i zażywając odpowiednie dawki witaminy B12, możemy skutecznie leczyć anemię megaloblastyczną wynikającą z niedoboru właśnie tej witaminy.
- Bób jest składnikiem niektórych leków na chorobę Parkinsona. Jest on źródłem lewodopy, aktywnej formy dopaminy. Lewodopa transportowana jest przez krew do mózgu, gdzie zmienia się na dopaminę, co skutkuje poprawą ruchową chorego. Jednak jeśli chcemy wprowadzić do diety bób, cierpiąc na tę chorobę, warto najpierw skonsultować to z lekarzem.
Jak przyrządzić i jeść bób?
Tak naprawdę, każda forma jedzenia bobu jest dobra. Bez lub ze skórką, gotowany lub surowy. Wszystko zależy od tego, jak nam smakuje najbardziej i w jaki sposób się po nim czujemy. Młode ziarna nie mają jeszcze twardej skórki, dlatego można zjadać je od razu po wyjęciu ze strąków. Jest to o tyle dobre, ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin.
Bób można przyrządzić poprzez gotowanie w osolonej wodzie lub na parze. Tradycyjne gotowanie może spowodować utratę aż 40% zawartych w nim minerałów i witamin. Jak więc dobrze przygotować bób? Młode ziarna powinny być przygotowywane przez ok. 15 min, zaś starsze 30 min w gotującej się, osolonej wodzie. Pieczenie bobu również jest skutecznym sposobem obróbki. Gotowy bób coraz częściej można kupić w sklepach w słoikach w marynacie lub w kiszonej formie. W internecie można znaleźć wiele sprawdzonych przepisów, jak smacznie i dobrze przyrządzić bób.
Jak bób wpływa na odchudzanie?
Bób jest dobrym wyborem podczas diety odchudzającej. Mimo że w 100 g zawiera aż 110 kalorii. Bób jednak cechuje się niską zawartością tłuszczu oraz dużą ilością błonnika. Jedną z właściwości bobu jest długi efekt sytości. Sprawia również, że proces trawienia jest spowolniony. Te dwie rzeczy przyczyniają się do lepszej kontroli nad swoją wagą. Pomoże w czasie kryzysu, ponieważ zawiera takie składniki jak witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, które to są niezbędne do dobrego działania układu nerwowego. Warto więc wprowadzić bób w każdej postaci do swojej codziennej diety, aby móc cieszyć się zdrowiem i witalnością