Zmiana stylu życia, nawet w średnim wieku, zmniejsza ryzyko udaru u kobiet
Kobiety, które nawet późno, bo dopiero w średnim wieku, zmienią swój styl życia, mogą znacząco obniżyć ryzyko udaru w przyszłości – czytamy na łamach “Stroke”.
Chodzi głównie o zaprzestanie palenia, aktywność fizyczną, utrzymywanie prawidłowej masy ciała i zdrową dietę.
Według szacunków, kobiety mają udar częściej niż mężczyźni i częściej z jego powodu umierają. Mają też gorsze rokowania, jeśli przeżyją: bardziej pogarsza się ogólny stan ich zdrowia oraz sprawność fizyczna. Średni wiek pierwszego udaru u kobiet wynosi 75 lat.
Na podstawie tych informacji naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wysnuli teorię, że dokonanie pewnych zmian w stylu życia nawet w średnim wieku może pomóc zmniejszyć obciążenie udarem u kobiet.
“Odkryliśmy, że przejście na tzw. zdrowy tryb życia, nawet w wieku 50 lat, może znacząco zapobiegać udarowi – mówi dr Goodarz Danaei, główny autor badania. – Kobiety, które wprowadziły te zmiany w średnim wieku, zmniejszyły swoje długoterminowe ryzyko udaru w obszarze całego przedniego unaczynienia o prawie jedną czwartą, a udaru niedokrwiennego o ponad jedną trzecią”.
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia prawie 60 tys. kobiet. Średni wiek pań w momencie rozpoczęcia obserwacji wynosił 52 lata, a informacje o ich stanie zbierano przez kolejnych 26 lat.
Celem obserwacji była ocena wpływu zmiany stylu życia na ryzyko udaru. Skupiono się przede wszystkim na rzuceniu palenia (o ile uczestniczki wcześniej paliły), wdrożeniu ćwiczeń po 30 minut (lub więcej) dziennie oraz stopniowej utracie masy ciała (o ile panie miały nadwagę). Badano również wpływ na ryzyko udaru zaleconych modyfikacji diety, czyli spożywania większej ilości ryb, orzechów, produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw, a mniejszych ilości czerwonego mięsa, produktów przetworzonych i alkoholu.
Podczas 26-letniej obserwacji naukowcy odkryli, że 4,7 proc. kobiet, które nie wdrożyły żadnych zmian w swoim stylu życia, doznało jednego z rodzajów udaru.
Zastosowanie wszystkich trzech zmian niezwiązanych z dietą, czyli rzucenie palenia, codzienne ćwiczenia i utrata masy ciała, zmniejsza ryzyko udaru całkowitego o 25 proc., a niedokrwiennego aż o 36 proc. Samo wprowadzenie nawyku przynajmniej półgodzinnej aktywności fizycznej każdego dnia zmniejszyło ryzyko udaru mózgu o 20 proc.
Oszacowano też, że trwała zmiana diety zmniejszyła ryzyko udaru całkowitego o 23 proc.
Naukowcy odkryli, że zwiększenie konsumpcji ryb i orzechów oraz ograniczenie spożycia czerwonego mięsa wydaje się mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru, chociaż stopień wpływu tych zmian nie był tak duży, jak w przypadku zwiększenia aktywności fizycznej, zaprzestania palenia i utrzymania zdrowej waga.
Chociaż było to badanie obserwacyjne, które obejmowało głównie białe kobiety w średnim wieku, dr Danaei podkreśla, że prawdopodobnie jego wyniki można odnieść również do mężczyzn.
Więcej na stronie publikacji: http://dx.doi.org/10.1161/STROKEAHA.119.026761