Polski drób niedługo na azjatyckich stołach
„Produkujemy rocznie trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE” – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG), podczas seminarium „Azja Południowo-Wschodnia — możliwości rozwoju i współpracy eksportowej”. Według niego, wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach jak Japonia czy Hongkong.
Importerzy drobiu z Japonii i Hongkongu gościli w Polsce w ramach kampanii promocyjnej „Drób z europejskim paszportem”. Pobyt miał na celu przybliżyć dalekowschodnim przedsiębiorcom polskie drobiarstwo, pokazać innowacyjność branży oraz dbałość o wysoką jakość i standardy produkcji.
Wizytę referencyjną importerów drobiu z Japonii i Hongkongu zwieńczyło seminarium pt. „Azja Południowo-Wschodnia — możliwości rozwoju i współpracy eksportowej” zorganizowane przez KRD-IG dla europejskich producentów drobiu. Spotkanie, które odbyło się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), miało na celu przekazanie producentom drobiu praktycznej wiedzy o rynkach japońskim i hongkońskim.
Przedstawicielka ministerstwa przypomniała, że produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. W 2023 r. wartość eksportu mięsa drobiowego z polskich firm wyniosła 4,1 mld EUR.
Kampanię promocyjną „Drób z europejskim paszportem” prowadzi KRD-IG, która skupia ponad 100 największych polskich firm produkcyjnych, działających w łańcuchu „od pola do stołu”, reprezentując 90 proc. eksporterów. Projekt jest finansowany przy wsparciu Unii Europejskiej.
Kampania „Drób z europejskim paszportem” ma na celu zwiększenie znajomości europejskich produktów drobiowych.
Istotną korzyścią dla europejskich producentów drobiu uczestniczących w seminarium z japońskimi i hongkońskimi importerami były prezentacje przedstawicieli Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) oraz Głównego Lekarza Weterynarii. Eksperci pokazali na jakie wsparcie mogą liczyć przedsiębiorcy.
Lek. wet. Paweł Meyer, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii do spraw Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Farmacji i Utylizacji, przedstawił wymogi weterynaryjne i sanitarne w eksporcie polskiego mięsa do Japonii oraz Hongkongu. Zapowiedział, że niedługo zniesiony zostanie zakaz sprowadzania mięsa z Polski i krajów UE ze względu na grypę ptaków.
Złożenie deklaracji wynika z zakończenia procedur likwidacji ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu stwierdzonych na terytorium RP w okresie od 7 grudnia 2023 r. do 2 marca 2024 r. Zgodnie z art. 10.4.6 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych WOAH, odzyskanie statusu wolnego może nastąpić po upływie 28 dni od wdrożenia działań w ramach stamping-out policy, pod warunkiem zakończenia czynności i zapewnienia nadzoru. Polskie służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, w tym uśmiercanie ptaków, unieszkodliwianie zwłok padłych i zabitych paków, oczyszczanie i dezynfekcję. Wokół ognisk choroby zostały ustanowione obszary objęte ograniczeniami, na których obowiązywały restrykcje. Polska, jako państwo członkowskie Unii Europejskiej realizuje program nadzoru grypy ptaków w gospodarstwach utrzymujących drób oraz u dzikich ptaków.
Wśród prelegentów na seminarium byli także przedsiębiorcy mający doświadczenie i aktywnie działający na rynkach japońskim i hongkońskim, którzy przybliżyli specyfikę prowadzenia tam działalności oraz wskazali bariery i szanse rozwoju współpracy z azjatyckimi partnerami.
Maciej Łojek, który przybliżył specyfikę runku hongkońskiego, przypomniał, że z powodu uprzemysłowienia w regionie nie ma miejsca na uprawy i hodowlę, więc dominuje import towarów.