PoradnikiZnaki, że brakuje ci witaminy H. Takie są objawy niedoboru

Znaki, że brakuje ci witaminy H. Takie są objawy niedoboru

Witamina H, znana również jako biotyna lub witamina B7, odgrywa kluczową rolę w procesie przekształcania węglowodanów w glukozę, niezbędną do produkcji energii. Mimo że niedobory biotyny są rzadkie, ich skutki mogą być poważne — przypomina serwis Medonet. Jakie objawy mogą świadczyć o braku tej cennej witaminy?

Znaki, że brakuje ci witaminy H. Takie są objawy niedoboru

Biotyna – co warto wiedzieć?

Biotyna należy do grupy witamin B, co oznacza, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie jest w stanie jej magazynować. Znajdziemy ją w niektórych produktach spożywczych, a także wytwarza ją nasz mikrobiom jelitowy. Witamina H wspomaga przemianę węglowodanów w glukozę, metabolizm tłuszczów i aminokwasów, a także sprzyja zdrowiu skóry, regulacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jest również niezbędna do produkcji keratyny, białka kluczowego dla zdrowych włosów i mocnych paznokci. Osoby zdrowe, które stosują zrównoważoną dietę, rzadko cierpią na niedobór biotyny – czytamy w serwisie Medonet.

Niedobory witaminy H – jakie objawy mogą wystąpić?

Chociaż niedobory biotyny są rzadkie, mogą prowadzić do szeregu objawów, takich jak wypadanie włosów, zapalenie spojówek i inne dolegliwości. Objawy te mogą narastać stopniowo, co utrudnia ich jednoznaczną identyfikację.

Kto jest najbardziej narażony na braki witaminy H?

  • problemy skórne w tym czerwona wysypka, zwłaszcza na twarzy. Skóra może być bardziej skucha, może pojawić się łuszczyca i stany zapalne,
  • pogorszenie się kondycji włosów, stają się one bardziej łamliwe,
  • wypadanie włosów, brwi oraz rzęs,
  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • zmęczenie,
  • bezsenność lub trudności ze snem,
  • pęknięcia w kącikach ust,
  • uczucie pieczenia lub kłucia w dłoniach i stopach,
  • zmiany w przewodzie pokarmowym powodujące wymioty i biegunkę,
  • ból mięśni,
  • suchość oczu, zapalenie spojówek,
  • paznokcie stają się bardziej łamliwe,
  • wzrost cholesterolu we krwi.

Pomimo rzadkości niedoborów biotyny, pewne grupy osób są bardziej narażone na jej braki. Dotyczy to przede wszystkim osób z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych oraz z biotynidazą (BTD) – genetycznym zaburzeniem, które uniemożliwia organizmowi wykorzystanie witaminy H. Przypadłość ta dotyka jednego na 60 tys. noworodków i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet śmierci, jeśli nie zostanie odpowiednio leczona.

Niedobór biotyny może być również spowodowany przez niektóre leki, długotrwałe stosowanie antybiotyków, a także dietę ubogą w biotynę.

Jak uzupełnić niedobory witaminy H?

Jak informuje Medonet, leczenie niedoboru biotyny zazwyczaj polega na zmianie diety i suplementacji. Witaminę H znajdziemy w wielu produktach spożywczych, takich jak jajka, orzechy, nasiona, ryby, mięso, szpinak i brokuły. Warto pamiętać, że niektóre techniki przetwarzania żywności mogą niszczyć biotynę.

  1. Przyjmowanie niektórych leków, w szczególności tyczy się to antybiotyków oraz leków przeciwzapalnych. Pamiętajmy również, że antybiotyki niszczą mikrobiom.
  2. Długotrwałe żywienie dożylne (pozajelitowe). W takim przypadku suplementacja witaminy H może okazać się konieczna do czasu odzyskania możliwości spożywania pokarmów stałych.
  3. Choroby jelit. Niektóre przewlekłe schorzenia mogą uniemożliwić organizmowi wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Należą do nich choroba Leśniowskiego-Crohna i zapalenie jelita grubego.
  4. Nadmierne spożywanie alkoholu.
  5. Ciąża. Co najmniej jednak trzecia kobiet w ciąży może zmagać się z niewielkim niedoborem biotyny.

Dzienne spożycie biotyny dla osoby dorosłej powinno wynosić 30 μg, dla przyszłych mam 35 μg, a dla dzieci 15 μg. Przy zbilansowanej diecie osiągnięcie tych wartości nie jest trudne. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem — przypomina Medonet.

Biotyna, choć często niedoceniana, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu. Jej niedobory mogą prowadzić do poważnych problemów, dlatego warto dbać o odpowiednią dietę i, w razie potrzeby, suplementację. W przypadku podejrzenia braków witaminy H niezbędna jest konsultacja z lekarzem i odpowiednie badania krwi.

Leczenie niedoboru biotyny zazwyczaj polega na zmodyfikowaniu diety i suplementacji. Witaminę H znajdziemy w wielu produktach spożywczych w tym:

  • roślinach strączkowych,
  • gotowanych jajkach, zwłaszcza żółtku,
  • podrobach,
  • owocach morza,
  • nasionach słonecznika,
  • orzechach,
  • produktach jęczmiennych i kukurydzianych,
  • kalafiorze,
  • grzybach,
  • bananach,
  • produktach mlecznych.
Wybrane dla Ciebie