Spadek cen i popytu na drób przez pandemię COVID-19
Sytuacja na polskim rynku drobiu stopniowo się poprawia, choć ceny skupu są znacznie niższe niż przed wybuchem pandemii. Branża nadal zmaga się z wyraźnym spadkiem popytu, w związku z ograniczeniami wprowadzonymi w sektorze gastronomicznym – informują analitycy banku Credit Agricole.
W listopadzie br. ze względu na nowe ognisko ptasiej grypy Polska ponownie utraciła status kraju wolnego od tej choroby, co w istotny sposób ogranicza możliwości eksportu drobiu na rynki pozaunijne.
“Uważamy, że kluczowe dla poprawy sytuacji w polskim sektorze drobiarskim jest ożywienie aktywności w sektorze HoReCa(restauracje-hotele-kawiarnie), który jest ważnym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego. W naszych scenariuszach zakładamy, że nastąpi to nie wcześniej niż w II kw. 2021 r., kiedy to oczekujemy stopniowego wygasania pandemii” – prognozują analitycy Credit Agricole.
Ich zdaniem, wyższy popyt najprawdopodobniej zbiegnie się w czasie z niższą podażą mięsa będącą efektem silnego spadku opłacalności jego produkcji, co będzie dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen drobiu.
Polska jest znaczącym eksporterem drobiu, branża wywozi zagranicę ok. 50 proc. swojej produkcji. W okresie I-VIII 2020 r. wartość naszego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zmniejszyła się o 7,8 proc. r/r wobec wzrostu o 12,2 proc. w analogicznym okresie 2019 r., na co złożyły się zarówno mniejszy wolumen sprzedaży jak i niższe ceny uzyskiwane przez polskich eksporterów.
Cena skupu drobiu wyniosła w październiku 3,48 zł/kg (-10,8 proc. r/r). W tym samym czasie pasze podrożały, w rezultacie nastąpiło silne pogorszenie opłacalności produkcji.
Według danych KOWR, w listopadzie 2020 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali przeciętnie 3,08 zł/kg, o 3 proc. mniej niż w poprzednim miesiącu oraz o 4 proc. mniej niż przed rokiem. Cena żywca indyczego średnio wyniosła 4,15 zł/kg i była o około 1 proc. niższa niż w październiku br. oraz o 29 proc. niższa niż przed rokiem.
“Uwzględniając sytuację na światowym i krajowym rynku drobiu prognozujemy, że cena skupu drobiu na koniec 2020 r. wyniesie ok. 3,35 zł/kg oraz 3,60 zł/kg na koniec 2021 r.” – infomują analitycy Credit Agricole. (PAP)