Salmonella w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy: 122 osoby zarażone.
Szczeciński sanepid poinformował o wykryciu bakterii salmonelli u 122 osób przebywających w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy. W wyniku zatrucia pokarmowego osiem osób trafiło do szpitala.
W odpowiedzi na sytuację, ośrodek został objęty stałym nadzorem sanitarnym, a kontrola z zakresu epidemiologii i higieny żywienia jest w toku. Sprawą zajmuje się również Prokuratura Rejonowa w Gryficach.
Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, potwierdziła, że źródłem zatrucia była salmonella. “Liczbę chorych ustalono na 122 osoby, są to zarówno kuracjusze, jak i personel ośrodka. Objawy, jakie zgłaszały osoby zarażone, to biegunka, wymioty, gorączka, nudności i osłabienie” – dodała Kapłan.
Pierwsze sygnały o możliwym zatruciu pokarmowym pojawiły się 17 czerwca, kiedy informowano o 40 zarażonych osobach. Wkrótce liczba ta wzrosła do 122. Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gryficach poinformowała, że osiem osób z powodu powikłań trafiło do szpitala.
Ośrodek wypoczynkowy w Pogorzelicy został objęty nadzorem epidemiologicznym, a służby sanitarno-epidemiologiczne podjęły działania kontrolne w zakresie higieny komunalnej i żywienia. Ponadto, osoby narażone, które wróciły do swoich miejsc zamieszkania, również zostały objęte nadzorem epidemiologicznym.
Salmonella jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Bakterie te można znaleźć przede wszystkim w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach, a także czasem w owocach morza i owocach. Zatrucie salmonellą może objawiać się nudnościami, wymiotami oraz krwawymi biegunkami, a jej szybkie rozpoznanie i leczenie są kluczowe dla zdrowia zakażonych.
Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia przypominają o konieczności przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, by zapobiegać podobnym incydentom.