Przeciwutleniacze – niepozorni strażnicy zdrowia
Przeciwutleniacze to niezwykle istotne składniki zdrowej diety, przekonuje dietetyk Gillian McKeith. Nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, walczą z wolnymi rodnikami, stanowią również naszą wewnętrzną ochronę. Dlatego tak ważne jest dostarczanie ich w codziennej diecie.
“Naukowcy odkryli, że pewne substancje zawarte w roślinach mogą zapewnić człowiekowi naturalną odporność na takie problemy zdrowotne, jak choroba wieńcowa i rak. Najlepszym sposobem wzmocnienia sił obronnych organizmu jest dostarczanie mu zwiększających odporność przeciwutleniaczy, które rozbijają wolne rodniki. Do najważniejszych przeciwutleniaczy należą witaminy A, C i E oraz selen, żelazo, mangan i cynk” – wyjaśnia dietetyk Gillian McKeith.
Cynthia Sass określa przeciwutleniacze mianem “małych ochroniarzy”, którzy chronią komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i chorobom. Przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które gromadząc się powodują stres oksydacyjny. Utrzymujący się taki stan wiąże się z większym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych.
Oczywiście można sięgać po różnorodne suplementy diety, jednak najlepszą apteczką jest to, co znajduje się codziennie na naszym talerzu. Dlatego warto pomyśleć o wzbogaceniu codziennego menu o produkty, będące skarbnicą tych “niepozornych strażników zdrowia”.
Jednym z najlepszych produktów, po które można sięgnąć są karczochy. To cenne źródło błonnika, są również bogate w magnez. Bogactwo minerałów i składników odżywczych sprawia, że zbawiennie wpływają na zdrowie naszego serca i wątroby. Zawartość przeciwutleniaczy w karczochach może się różnić w zależności od sposobu ich przyrządzenia – najlepszym sposobem jest gotowanie na parze.
Kolejne na liście są jeżyny. Filiżanka jeżyn zawiera siedem gramów błonnika, co stanowi jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia. Są one również bogate w witaminę C. Filiżankę można uzupełnić o jagody. Zawierają one antocyjany, przeciwutleniacze, które nadają jagodom ich unikalny niebieski kolor. Antocyjany pomagają zapobiegać wzrostowi komórek rakowych. Są bogate w magnez oraz witaminy C i K, które pomagają chronić przed chorobami serca i utratą pamięci związaną z wiekiem.
Cenne przeciwutleniacze znajdziemy również w wiśniach. Podobnie jak jagody, wiśnie są również pełne antocyjanów, które nadają im soczysty czerwony odcień. Antocyjany pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zminimalizować stany zapalne. Zawierają również melatoninę, która pomaga regulować cykle snu. Ze smakiem i z myślą o zdrowiu możemy się również zajadać malinami i truskawkami.
Łasuchy z radością przyjmą wiadomość, że czekolada jest bardzo zdrowa. Pod warunkiem, że jest to ciemna czekolada. Zawarte w niej przeciwutleniacze, flawonole, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Mogą również obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy. “Kupując ciemną czekoladę, pomiń wysoko przetworzone warianty, które zawierają dodatek cukru i mleka, ponieważ mają niższy poziom przeciwutleniaczy” – wyjaśnia na łamach “Health” Sass.
Zastanawiając się nad przekąskami można sięgnąć po garść orzechów pekan. Są bogate w mangan – minerał, który ma właściwości przeciwutleniające i utrzymuje jędrność skóry. Można również wybrać orzechy włoskie, które są cennym źródłem błonnika i niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych.