KulinariaGoździki to przyprawa o cennych właściwościach. Jakie mają zastosowanie?
Goździki to przyprawa o cennych właściwościach. Jakie mają zastosowanie?
Goździki mają słodki, lekko pikantny, korzenny aromat. Za ich smak i zapach odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma także właściwości lecznicze…
Goździki likwidują bakterie: żucie dwóch goździków przez ok. 5 minut to naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Goździki likwidują przyczyny nieświeżego oddechu, a nie tylko objawy. Wspomagają trawienie: niewielką ilość startych lub zmielonych goździków można dodawać do ciężkostrawnych potraw np. bigosu, potraw z grzybami czy fasoli. Nie tylko wzbogacą one smak tych dań, ale też zapobiegną niestrawności i wzdęciom. Działają przeciwbólowo: rozluźniają i uśmierzają ból. Można je żuć w przypadku bólu zęba lub obłożyć bolące miejsce zmielonymi goździkami.