Koronawirus w PolsceDo Polski dotarły szczepionki J&J

Do Polski dotarły szczepionki J&J

Zgodnie z planem do Polski dotarło ok. 120 tys. dawek szczepionki Johnson & Johnson – potwierdził PAP w środę rano prezes Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych Michał Kuczmierowski.

<p>epa09045028 The first boxes of the Johnson and Johnson COVID vaccines at the McKesson Facility in Shepherdsville, Kentucky, USA, 01 March 2021. US Food and Drug Administration (FDA) on 27 February approved Johnson &amp; Johnson single dose coronavirus vaccine, of which 3.9 doses will be distributed all over US.  EPA/TIMOTHY D. EASLEY / POOL<br />
Dostawca: PAP/EPA.</p>
<p>epa09045028 The first boxes of the Johnson and Johnson COVID vaccines at the McKesson Facility in Shepherdsville, Kentucky, USA, 01 March 2021. US Food and Drug Administration (FDA) on 27 February approved Johnson &amp; Johnson single dose coronavirus vaccine, of which 3.9 doses will be distributed all over US. EPA/TIMOTHY D. EASLEY / POOL<br /> Dostawca: PAP/EPA.</p>

To pierwsza dostawa szczepionek tego producenta do Polski.

We wtorek amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) oraz Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) zaleciły wstrzymanie szczepień z użyciem tego jednodawkowego preparatu Johnson & Johnson z uwagi na wystąpienie sześciu przypadków rzadkich zakrzepów krwi wśród 6,8 mln zaszczepionych osób. To jedna z trzech szczepionek używanych w USA.

W Polsce szczepi się w tej chwili trzema dwudawkowymi preparatami firm: Pfizer, Moderny (mRNA) i preparatem AstraZeneca.

Szczepionka o nazwie Janssen COVID-19 Vaccine opracowana przez firmę Janssen Pharmaceutica NV, która należy do grupy Johnson&Johnson, została dopuszczona 11 marca warunkowo do obrotu na rynku UE. Można ją przechowywać w temperaturze 2-8 st. C przez trzy miesiące. Podawana jest domięśniowo.

Szczepionka opiera się na niezdolnym do replikacji adenowirusie – Ad26. Jest on nośnikiem materiału genetycznego, pod wpływem którego komórki zaszczepionej osoby zaczynają wytwarzać białko wypustkowe (białko kolca, białko S) wirusa SARS-CoV-2 powodującego COVID-19. Reagując na białko wirusa, organizm wytwarza odporność. Samo białko nie jest wirusem SARS-CoV-2, nie może więc spowodować choroby.

Wybrane dla Ciebie