PolskaNowe przepisy zobowiązują sklepy do zawarcia umów z organizacjami dobroczynnymi, którym będą przekazywać niesprzedaną żywność

Nowe przepisy zobowiązują sklepy do zawarcia umów z organizacjami dobroczynnymi, którym będą przekazywać niesprzedaną żywność

Od początku marca 2020 roku zaostrzyły się przepisy w kwestii marnowania żywności. Wyrzucanie jedzenia może sprzedawców kosztować nawet do 10 tysięcy złotych.

Nowe przepisy zobowiązują sklepy do zawarcia umów z organizacjami dobroczynnymi, którym będą przekazywać niesprzedaną żywność

Zmiany krytykuje prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Renata Ruszkiewicz.

“Ta ustawa dotyka sieci handlowe, które od początku oddawały organizacjom niesprzedane artykuły spożywcze. Ustawa nie powinna mieć takich zaostrzeń i kar” - – stwierdziła Ruszkiewicz

W ustawie zapisano, że sprzedawcy mają płacić 10 groszy za 1 kg marnowanej lub wyrzucanej żywności. Za nierealizowanie zapisów umowy z organizacją charytatywną – czyli za nieprzekazanie jedzenia – inspektor może nałożyć od 500 zł do 10 tys. zł kary.

Federacja Polskich Banków Żywności podaje, że według różnych źródeł od 30 proc. do nawet 50 proc. produkowanej żywności rocznie trafia na śmietnik. Teraz jedzenie będzie trafiało do banków żywności.

“Jesteśmy takim pośrednikiem, z jednej strony ratujemy jedzenie przed zmarnowaniem, z drugiej strony przekazujemy tę nadwyżkę jedzenia potrzebującym” - – mówił Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście
Wybrane dla Ciebie