PoradnikiMC: purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie alternatywą tradycyjnych pączków w Tłusty Czwartek

MC: purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie alternatywą tradycyjnych pączków w Tłusty Czwartek

Purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie to smakołyki z listy regionalnych produktów dostępnych na portalu DANE.gov.pl. Jeśli „zwykłe” pączki wam się przejadły, przed Tłustym Czwartkiem można poszukać słodkiej alternatywy – zachęca resort cyfryzacji.

MC: purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie alternatywą tradycyjnych pączków w Tłusty Czwartek

Jak wskazuje Ministerstwo Cyfryzacji, listę regionalnych specjałów można przeszukiwać według województw lub kategorii, np. „wyroby piekarnicze i cukiernicze”.

Grochowinki kociewskie to – jak czytamy – przysmak z Pomorza. Nazwę wzięły od tego, że po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. “Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku” – napisano.

Śląski chrustek, który na liście produktów tradycyjnych jest od 2011 r., wyglądem przypomina z kolei tradycyjne faworki. A purcle kaszubskie – na liście od 2008 r. – to pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce z kremowym wnętrzem.

Przed laty, jak zaznaczył MC, w Polsce objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Ciasteczkami m.in. ze skwarek nadal “szczycą się województwa opolskie i łódzkie”. W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem – słoninki. Na liście specjałów znajdują się też m.in.: smalcówki (ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie), amoniaczki – ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie), całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie), czy drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie).

“Jeśli na jedzenie ciastek szkoda Wam energii, Waszej uwadze polecamy Kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym – przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś – spécialité de la maison z Podkarpacia” – wskazał resort. Jest też Jeż z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki, albo tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).

Na liście DANE.gov.pl – jak podał resort cyfryzacji – znajduje się w sumie ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i z różnych kategorii. Są np. sery i inne produkty mleczne, ryby, miody, napoje, oleje.

Portal – jak wskazało MC – oferuje też zbiory danych m.in. z zakresu zdrowia, budżetu, pogody czy turystyki – do bezpłatnego wykorzystywania, również do celów komercyjnych. “Sprawdzając w aplikacji rozkład jazdy autobusów czy najbliższy zabytek, korzystamy właśnie z otwartych danych – wyjaśnia cytowany w komunikacie minister cyfryzacji Marek Zagórski. Według niego ich wykorzystywanie to m.in. “impuls do rozwoju przedsiębiorczości i innowacyjności”.

Portal jest zasilany danymi z ponad 120 instytucji i wciąż się rozwija – podał resort. (PAP)

Wybrane dla Ciebie