Kulinaria“Gotuj się na nowości” powraca, by zabrać poznaniaków w kulinarną podróż po świecie!

“Gotuj się na nowości” powraca, by zabrać poznaniaków w kulinarną podróż po świecie!

Czy w zaledwie cztery dni można przenieść się do Włoch, Grecji czy Afryki i to bez opuszczania Poznania? Czy można spróbować dań z różnych państw świata sporządzonych w oparciu o lokalne produkty tak, by zachowały oryginalny smak? Czy można patrzeć kucharzowi na ręce, gdy przygotowuje nam potrawy? Odpowiedź na wszystkie te pytania brzmi „tak” i od przyszłej soboty po raz kolejny będzie można się o tym przekonać podczas kulinarnego cyklu „ Gotuj się na nowości”.

“Gotuj się na nowości” powraca, by zabrać poznaniaków w kulinarną podróż po świecie!

Rzymskie wakacje, greckie wesele i afrykańska przygoda – wszystkie te hasła łączy nie tylko nawiązanie do filmów, ale także skojarzenie z podróżą, przygodą i… kuchnią. Tej ostatniej będzie można spróbować w Poznaniu. Co więcej, będzie można dowiedzieć się w jaki sposób przygotowywane są potrawy z danego regionu dosłownie patrząc kucharzowi na ręce. Jak to możliwe? Cykl kulinarnych imprez „Gotuj się na nowości” organizowanych przez portal codziennypoznan.pl powraca do stolicy Wielkopolski! Już od soboty, 29 czerwca, przez kolejne cztery soboty będzie można przenieść się w świat kulinarnych podróży. Top Chef Jakub Reszka, który na co dzień przygotowuje dania w jednej z poznańskich restauracji, a także w naszym programie Studio Browar od Kuchni, znów będzie gotował na żywo w specjalnie przygotowanej przez firmę Meblobuk kuchni plenerowej.  Po raz kolejny odkryje on przed uczestnikami kuchnie różnych państw, do których można wybrać się z poznańskiego lotniska Ławica. Nie od dziś wiadomo bowiem, że zasada „przez żołądek do serca” odnosi się nie tylko do znalezienia miłości życia, ale także… ulubionych kierunków podróży. Być może przysmaki kuchni włoskiej, afrykańskiej czy greckiej pomogą w wybraniu kierunku wymarzonych wakacji lub pozwolą powrócić do turystycznych wspomnień ze wcześniejszych wojaży. Aromatyczne sosy, delikatne mięsa czy nietypowe połączenia warzyw to tylko zapowiedź tego, co w planach ma szef kuchni. O to, by produkty, w tym warzywa, owoce i zioła, z których przygotowywane będą dania były świeże zadba Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza z Poznania, która zapewni także orzeźwienie dla uczestników zabawy w postaci soków. W gotowaniu pomoże sprzęt dostarczony przez firmę Whirlpool.  Najważniejszym elementem cyklu jest wątek charytatywny, dlatego podczas każdego z wydarzeń odbywać się będzie zbiórka pieniędzy na rzecz Fundacji Pomocna Mama, która wspiera rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, a także dzieci przewlekle chore i niepełnosprawne.  Ubiegłoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem poznaniaków i turystów. Gotowanie na żywo to nie tylko możliwość przekonania się na własne oczy w jaki sposób przygotowywana jest potrawa, ale także posłuchania ciekawostek na temat danej kuchni, państwa, gotowania czy tez… anegdotek z zawodowego życia Top Chefa. Przez kilka godzin trwania wydarzenia, kucharz przygotowuje kolejne dania, opowiadając jednocześnie o tym, co robi. „Gotuj się na nowości” to także spotkania ze znanymi poznaniakami. W tym roku ponownie będzie można spotkać znanych sportowców i artystów, w tym m.in. Szymona Ziółkowskiego. W ubiegłym roku wielu skorzystało z możliwości zrobienia sobie zdjęcia czy zdobycia autografu nie tylko sportowców, ale także muzyków czy aktorów. Tak będzie także i tym razem. Nie zabraknie również konkursów, w których do wygrania będą gadżety i pamiątki dostarczone przez poznańskie lotnisko. Tegoroczny cykl rozpocznie się 29 czerwca w Galerii Posnania. Co ciekawe, podczas wydarzenia w galerii stanie także wystawa wyjątkowych fotografii, które powstały podczas sesji Fundacji Pomocna Mama. Udział w niej wzięły kobiety chore na raka, które w piękny sposób pokazały, że walka z chorobą nie oznacza utraty pewności siebie i możliwe jest jednoczesne zachowanie kobiecej delikatności i zmysłowości.  W tym roku ponownie zagościmy także m.in. na Starym Rynku, gdzie będziemy gotować w rejonie poznańskiego Ratusza. Realizacja cyklu nie byłaby możliwa bez wsparcia partnerów wydarzenia – portu lotniczego Poznań-Ławica, Fabryki Volkswagen Poznań, Fundacji Santander Bank Polska, Whirlpool Polska, Galerii Posnania, firmy Meblobuk oraz Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej. Podczas wydarzeń będzie można zapoznać się z ich ofertą na specjalnych stoiskach, które staną na terenie imprez.  Początek wydarzenia w Galerii Posnania 29 czerwca o godzinie 15:00.

Wybrane dla Ciebie