Żywienie ma wpływ na zdrowie psychiczne kobiet.

Eksperci z Binghamton University zbadali, czy to, co jemy, może poprawić nastrój mężczyzn i kobiet w wieku 30 lat lub starszych. W badaniu przyjrzano się różnym wzorcom żywieniowym i ich powiązaniu z zaburzeniami psychicznymi.

Zebrane dane wykazały, że dieta ma większy wpływ na zdrowie psychiczne kobiet niż mężczyzn. Kobiety są bardziej podatne na niezdrowe odżywianie niż mężczyźni. Należy unikać niezdrowych nawyków żywieniowych m.in. podjadanie słodkich pokarmów lub spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny. Fast food, pomijanie śniadania, kofeina i żywność o wysokim indeksie glikemicznym są związane z zaburzeniami psychicznymi u dojrzałych kobiet. Owoce i ciemnozielone warzywa liściaste są związane z dobrym samopoczuciem psychicznym. Eksperci sugerują, że dieta i ćwiczenia fizyczne mogą być użytecznym narzędziem w zwalczaniu wczesnych objawów zaburzeń psychicznych u starszych kobiet. Badanie zostało opublikowane w Journal of Personaled Medicine.