Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków?

Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków? Według ekspertów owoce należy spożywać z umiarem z uwzględnienie indeksu glikemicznego. Owoce i produkty owocowe o wysokim indeksie IG mogą podnieść poziom cukru we krwi.

Najlepszymi owocami do jedzenia dla diabetyków są te o niskim IG, takie jak: jeżyny (IG: 25), pomarańcze (40), truskawki (41), awokado (15), wiśnie (22), śliwki (24), grejpfruty (25), gruszki (30), jabłka (36), nektarynki (40), brzoskwinie (42), banany (52) i jagody (53). Warto dołącz do każdego posiłku zdrowe tłuszcze. Sprzyja to poczuciu sytości, a zdrowe tłuszcze sprzyjają wchłanianiu przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Lepsze będą świeże, całe owoce zamiast soku owocowego, suszonych owoców i owoców w puszkach, zwykle są one wypełnione nadmiarem cukru.