Odporność organizmu powinno się budować przez cały rok. Sprzyja jej zbilansowana dieta

Odporność organizmu można wspomagać. Niezbędna jest w tym m.in. dobrze zbilansowana dieta. Codzienne posiłki powinny zawierać m.in. produkty fermentowane. Do budowania odporności niezbędne są także produkty bogate w witaminy A, C, D i E oraz B6.

Mianem odporności organizmu określa się jego zdolność do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno pochodzącymi z zewnątrz, jak np. wirusy, jak i z wewnątrz. Zdolność organizmu do zwalczania chorób zależna jest w dużym stopniu od genów, a także od szeroko pojętego stylu życia. Warto pamiętać o tym, że odporność organizmu powinno się budować przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Często wydaje nam się, że jesień czy zima to ten moment, kiedy powinniśmy się zatroszczyć o odporność. Tymczasem jeżeli nie będziemy dbać o nią przez cały rok, to odporność będzie malała i może nie wystarczyć troska w tym konkretnym okresie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karolina Jaworska, specjalista ds. żywienia.

Najważniejszym aspektem budowania odporności organizmu jest dieta. Codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa i owoce, produkty mleczne, zboża oraz posiłki dostarczające wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, a więc białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Należy pamiętać o spożywaniu urozmaiconych posiłków, w których znajdują się produkty z różnych grup spożywczych.

Niezwykle istotna jest ponadto dbałość o odpowiednią florę przewodu pokarmowego poprzez dostarczanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, które nie tylko chronią mikroflorę jelitową, lecz także stymulują układ immunologiczny do pracy – mówi Karolina Jaworska.

Dieta budująca odporność organizmu powinna zawierać ponadto substancje odżywcze bogate w antyoksydanty, czyli witaminy C, A oraz E, a także witaminę D. Ta ostatnia wytwarzana jest pod wpływem działania promieni słonecznych – wystarczy kilkanaście minut, by organizm wyprodukował dawkę pokrywającą dzienne zapotrzebowanie. Pochmurne zimy oraz stosowane latem filtry przeciwsłoneczne sprawiają jednak, że Polacy często cierpią z powodu niedoboru witaminy D. Stąd tak istotne jest spożywanie bogatych w tę substancję produktów.

Warto też zwrócić uwagę na witaminę B6. Witamina B6 jest mniej kojarzona z odpornością, natomiast jest niezbędna do tego, żeby tworzyć przeciwciała. Natomiast przeciwciała to pierwsze cząsteczki, które wpływają na odporność naszego organizmu – mówi Karolina Jaworska.

Na pracę układu odpornościowego bardzo pozytywnie wpływa też regularna, najlepiej codzienna, dawka aktywności fizycznej. Niezbędny jest także odpoczynek regenerujący siły organizmu, odpowiednią ilość snu w ciągu doby oraz unikanie stresu.