Diety bogate we fruktozę mogą powodować uszkodzenia układu odpornościowego

Diety bogate we fruktozę mogą powodować uszkodzenia układu odpornościowego. Badaniami zajęli się naukowcy z Uniwersytetu Swansea, Uniwersytetu w Bristolu i Instytutu Francisa Cricka w Londynie.

Cukier powoduje stan zapalny, a proces ten wytwarza bardziej reaktywne cząsteczki z nim związane. Ten rodzaj zapalenia może prowadzić do uszkodzenia komórek i tkanek oraz przyczynić się do tego, że narządy nie działają tak, jak powinny. Badania pomagają ekspertom zrozumieć, w jaki sposób cukier może być powiązany z cukrzycą i otyłością, ponieważ stan zapalny na niskim poziomie jest często powiązany z otyłością. Spożycie fruktozy, która najczęściej występuje w słodkich napojach, słodyczach i przetworzonej żywności, znacznie wzrosło w krajach rozwiniętych i jest związane m.in. z cukrzycą typu 2 i bezalkoholowym stłuszczeniem wątroby.