„Chilijscy pszczelarze produkują miód w środku Tamarugal, jednej z najbardziej suchych pustyń na świecie.

Chilijscy pszczelarze produkują miód w Tamarugal, jednej z najbardziej suchych pustyń na świecie.

Pszczoły Marii Eliany Jofre mają szczególny stan. Podczas gdy większość tych owadów zapyla drzewa owocowe, jej zapylają tamarugo i chleb świętojański, rodzime gatunki z północnej strefy Chile, co pozwala im produkować miód pomimo pustynnych warunków klimatycznych w Tarapaca. Stworzyła optymalne warunki do rozwoju swojej działalności, pozwalając pszczołom na produkcję miodu przez cały rok. 

„Irt to bardzo szczególny miód, ponieważ pochodzi z kwitnienia pampy tamarugal, czyli chleba świętojańskiego i tamarugo” – zauważył pszczelarz.

 Przedsiębiorca za pośrednictwem swojej firmy Pupa Miel stworzyła inne produkty ula, takie jak pyłek, propolis i nalewki macierzyste, które sama przygotowuje.